Heimstaden koopt 168 appartementen in 5TRACKS Breda

9 maart 2021
Utrecht

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder Heimstaden koopt 168 nieuwbouwappartementen in Breda. De woningen worden ontwikkeld door Synchroon en J.P. van Eesteren, beide een dochteronderneming van TBI Holdings, als onderdeel van het 5TRACKS project dat vlakbij Breda Centraal Station verrijst. De bouw start naar verwachting in de tweede helft van 2021, met oplevering gepland voor eind 2023.


De aankoop van de woningen in Breda is onderdeel van het plan van Heimstaden om zijn aanbod in Nederland de komende tijd uit te breiden naar minimaal 20.000 woningen. “Ons huidige aanbod hebben we vooral opgebouwd door de acquisitie van bestaande woningen,” zegt Simon Kuijs, investment manager bij Heimstaden. “In aanvulling daarop willen we ons vizier steeds meer richten op het toevoegen van nieuwe woningen aan de markt. Op die manier dragen we ook direct bij aan het verkleinen van het woningtekort.”


Duurzaamheid
De 168 vrijesector-appartementen – een ontwerp van Shift architecture urbanism en Powerhouse Company – krijgen allemaal energielabel A en hebben een gemiddelde oppervlakte van 82 vierkante meter. Het complex waarin de appartementen worden gevestigd wordt voorzien van zonnepanelen en verwarmd en gekoeld met een warmte- en koudeopslaginstallatie (wko).


Deze duurzame aanpak sluit aan op de visie van Heimstaden op duurzaamheid. Het bedrijf committeerde zich onder andere aan de Sustainable Development Goals van de VN en het Parijsakkoord. Onlangs sloot het zich als eerste grote Europese woningverhuurder aan bij het Science Based Target initiative (SBTi), dat organisaties helpt om klimaatdoelen te stellen die zijn gebaseerd op wetenschappelijke modellen.
“De milieuambities van Heimstaden passen heel mooi bij 5TRACKS waar duurzaamheid op verschillende manieren in het ontwerp is meegenomen,” zegt Roderick van Houwelingen, ontwikkelaar namens de ontwikkelcombinatie Synchroon en J.P. van Eesteren. “Niet alleen met betrekking tot het gebouw zelf, maar ook bij het groen daar omheen is rekening gehouden met biodiversiteit in de stad zelf.”


Synchroon werd commercieel begeleid door Cushman & Wakefield. BarentsKrans en Loyens & Loeff zorgden voor juridische begeleiding. Heimstaden werd door juridisch adviseurs van Houthoff begeleid.
Roel Timmermans, associate director residential investments bij Cushman & Wakefield, ziet de acquisitie als een voorbeeld van hoe de transactiemarkt zich ontwikkelt: “Tot een aantal jaar geleden hadden internationale partijen vooral oog voor bestaande woningen. Maar deze acquisitie laat zien hoe organisaties als Heimstaden door een verbreding van hun focus ook via nieuwbouw hun woningportefeuille kunnen uitbreiden.”


Transformatie
5TRACKS is onderdeel van de transformatie van de Bredase spoorzone: CrossMark Breda. Het project bestaat in totaal uit drie gebouwen. Behalve de 168 woningen van Heimstaden, die in twee van de gebouwen worden gerealiseerd, bestaat 5TRACKS na oplevering uit 15.500 m2 hoogwaardige kantoorruimte en een hotel met 174 kamers, dat eerder dit jaar aan Commerz Real werd verkocht. “Op straatniveau is er ruimte voor winkels, horeca en een gym”, zegt Natalie Neary, Development Manager bij Synchroon. Op de parkeergarage komt een stadspark met veel groen waar mensen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten.

Nieuw in Amsterdam (cluster 6): Medewerkers zorg en onderwijs krijgen voorrang bij huuraanbod
Synchroon en AM ontwikkelen een inclusief mixed-use stadsblok in Merwede