Merwede

Utrecht
Aantrekkelijk wonen, vlakbij de binnenstad

Project info

Ontwikkelcombinatie Merwede-C, een ontwikkelcombinatie tussen AM en Synchroon, ontwikkelen gezamenlijk een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Dit gebied maakt onderdeel uit van de Merwedekanaalzone. De locatie, waar voorheen drukkerij Roto Smeets was gevestigd, ligt middenin de Merwedekanaalzone. Op het terrein is ruimte voor circa 1.000 woningen en voor circa 10.000 m2 aan voorzieningen. Met deze gebiedsontwikkeling krijgt het binnenstedelijke woonklimaat in de Domstad een forse impuls: aantrekkelijk wonen, vlakbij de binnenstad.

Transformatie verouderde bedrijventerrein


De vraag naar woningen in Utrecht is groot; het wonen in de stad is populair. Het omzetten van verouderde bedrijventerreinen naar eigentijdse woongebieden voorziet in deze maatschappelijke behoefte. In Utrecht is de Merwedekanaalzone de belangrijkste plek om de groei van de stad op te vangen. In de ontwikkeling van dit gebied zet de Ontwikkelcombinatie Merwede-C nu een belangrijke stap, met de aankoop van een grote locatie in de stadswijk Merwede. De ontwikkelcombinatie gaat hiermee, in nauw overleg met de gemeente Utrecht, andere eigenaren, omwonenden en belanghebbenden, op weg naar de realisatie van een ambitieus, hoogstedelijke, gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling.

Merwede: gebied met ruimte voor vijf- tot zesduizend nieuwe woningen


Merwede is, een gemengd gebied met ruimte voor maar liefst vijf- tot zesduizend nieuwe woningen en voorzieningen zoals horeca, bedrijvigheid, creativiteit en winkels met een hoge kwaliteit aan groene openbare ruimte. Bijzonder is de keuze voor voetgangers en fietsers en voor een autovrije buitenruimte.

Het ontwikkelteam


De overkoepelende gebiedsontwikkeling wordt in deelplannen uitgewerkt. Een schetsontwerp voor het voor de AM/Synchroon locatie, opgesteld door KCAP architecten is inmiddels afgerond. Dit schetsontwerp is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan voor Merwede dat is opgesteld door marco.broekman, urbanism research architecture. Zeven eigenaren, waaronder AM/Synchroon en gemeente Utrecht, werken gezamenlijk aan de gebiedsontwikkeling Merwede.

Naar verwachting start de bouw in 2024.

 

meer weten over Merwede?

Neem dan contact op met onze circulair strateeg & projectontwikkelaar Maaike Perenboom
Contact met Maaike Perenboom of Contact met SYNCHROON