Merwede

Ontwikkelcombinatie Merwede-C, een ontwikkelcombinatie tussen AM en Synchroon, ontwikkelen gezamenlijk een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht. Dit gebied maakt onderdeel uit van de Merwedekanaalzone. De locatie, waar voorheen drukkerij Roto Smeets was gevestigd, ligt middenin de Merwedekanaalzone. Op het terrein is ruimte voor circa 1.000 woningen en voor circa 10.000 m2 aan voorzieningen. Met deze gebiedsontwikkeling krijgt het binnenstedelijke woonklimaat in de Domstad een forse impuls: aantrekkelijk wonen, vlakbij de binnenstad.

Transformatie verouderde bedrijventerrein

De vraag naar woningen in Utrecht is groot; het wonen in de stad is populair. Het omzetten van verouderde bedrijventerreinen naar eigentijdse woongebieden voorziet in deze maatschappelijke behoefte. In Utrecht is de Merwedekanaalzone de belangrijkste plek om de groei van de stad op te vangen. In de ontwikkeling van dit gebied zet de Ontwikkelcombinatie Merwede-C nu een belangrijke stap, met de aankoop van een grote locatie in de stadswijk Merwede. De ontwikkelcombinatie gaat hiermee, in nauw overleg met de gemeente Utrecht, andere eigenaren, omwonenden en belanghebbenden, op weg naar de realisatie van een ambitieus, hoogstedelijke, gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling.

Merwede: gebied met ruimte voor vijf- tot zesduizend nieuwe woningen

Merwede is, een gemengd gebied met ruimte voor maar liefst vijf- tot zesduizend nieuwe woningen en voorzieningen zoals horeca, bedrijvigheid, creativiteit en winkels met een hoge kwaliteit aan groene openbare ruimte. Bijzonder is de keuze voor voetgangers en fietsers en voor een autovrije buitenruimte.

Het ontwikkelteam

De overkoepelende gebiedsontwikkeling wordt in deelplannen uitgewerkt. Een schetsontwerp voor het voor de AM/Synchroon locatie, opgesteld door KCAP architecten is inmiddels afgerond. Dit schetsontwerp is gebaseerd op het stedenbouwkundig plan voor Merwede dat is opgesteld door marco.broekman, urbanism research architecture. Zeven eigenaren, waaronder AM/Synchroon en gemeente Utrecht, werken gezamenlijk aan de gebiedsontwikkeling Merwede.

Naar verwachting start de bouw in 2020.

 

De Deeltuin

Door dingen te delen gaan we met zijn allen veel bewuster en dus zuiniger om met allerlei grond- en hulpstoffen. De deeleconomie was een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van De Deeltuin. Synchroon, Era Contour en architect Sjuul Cluitmans van Heren 5 Architecten zijn helemaal uitgegaan van mensen van deze tijd. Mensen die ruimte nodig hebben voor zichzelf – dus een echt ‘eigen’ huis met veel kamers en leefruimte – maar die ook kunnen delen. Daarom is er in De Deeltuin, naast een riante eigen tuin of prive-terras, ook ruimte voor gezamenlijk tuinieren, lanterfanten, koffieleuten, spelen en ravotten.

In de grote, gezamenlijke Deeltuin leef je met elkaar en met de seizoenen. In de gezamenlijke Deeltuin kas kun je bovendien met elkaar zorgen voor vers fruit en groenten.

Het ontwikkelteam

Ontwikkelteam De Deeltuin bestaat uit Heren5 architecten, Era Contour, Delva Landscape architects en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Utrecht.

Wisselspoor

Verborgen aan het spoor, ligt hier de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel, in de volksmond bekend als Werkspoor. Dit gebied wordt de aankomende jaren omgetoverd tot een fijn woonmilieu en met behoud van het industrieel erfgoed: zoals de oude hallen en delen van wissels en sporen. Dat maakt Wisselspoor een ‘stoer stukkie stad’. Naast een gevarieerd aanbod van woningen vind je hier interessante voorzieningen, zoals ambachtelijke horeca en creatieve ondernemers. De perfecte balans tussen ontspannen wonen en inspirerend werken. Met Wisselspoor leggen we de link naar het verleden en maken het een verrassende plek waar Utrecht trots op kan zijn.

De ontwikkeling van Wisselspoor start aan de noord-westzijde van het gebied, deelgebied 1. Een gebied dat bestaat uit woningen, een groene spoorzone, twee oude werkloodsen, parken en diverse voorzieningen. De zichtbaarheid van de historische gebouwen zijn een belangrijk onderdeel van deze fase. Maar centraal in deze fase staat de aansluiting met de bestaande wijken. Een geleidelijke overgang tussen de bestaande wijken en de nieuwbouw is dan ook essentieel. De nieuwe groenstrook langs de 2e Daalsedijk geeft daarnaast niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook de nabij buurtbewoners een volwaardig park.

Het ontwikkelteam

Het ontwikkelteam van Wisselspoor bestaat uit NS, Studioninedots, Delva Landscape Architecture, Skonk, De Wijde Blik en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Utrecht.

Meld je vrijblijvend aan!

[homedna_form form_url=”https://synchroonbelangstelling.homedna.nl/” redirect_url=”/bedankt”]

Plan je reis naar Synchroon


Plan mijn reis