Kop van Waal

Aan de oostkant van Tiel, op loopafstand van het centrum, ontwikkelden BAM Wonen en Synchroon een nieuw woonlandschap aan de rivier De Waal: Kop van Waal.

De nieuwe woonbuurt bestaat uit 125 dijk- en parkwoningen in diverse prijsklasse. Het stedenbouwkundig plan is van bureau IMOSS uit Amersfoort. Bijzonder aan het plan is dat er een waterkerend landschap aangelegd wordt zodat de buurt ook in de toekomst beschermd is tegen stijging van het waterniveau in de Waal. De woningen zijn gelegen op verschillende plateaus oplopend richting de dijk, rondom het plan wordt een wadi aangelegd. In het hart van het plan zijn de woningen gerangschikt rondom een bloesemlint. Belangrijk zijn de zichtlijnen, zodat ook in het plan de ligging aan de rivier de Waal merkbaar is.

Naast de ruime opzet, de variatie en het eigentijdse ontwerp van Mulleners+Mulleners architecten, staat voor de woningen duurzaamheid en energiezuinigheid centraal. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor het comfort van de woningen. Alle woningen worden gasloos opgeleverd en voor de verwarming wordt gebruikgemaakt van luchtwaterwarmtepompen en vloerverwarming.