Wijkontwikkeling Lombardijen

Synchroon werkt de komende jaren aan de ontwikkeling van Rotterdam Lombardijen. Hiermee willen wij bijdragen aan een wijk waar bewoners prettig samenleven en die aantrekkelijk is voor nieuwe bewoners.
Bijzondere aandacht gaat uit naar de Homerus- en Molièrebuurt welke voor circa 90% procent bestaat uit sociale huurwoningen, dit zijn zo’n 2.700 woningen.

Naast een flink woningtekort onderzoeken we hoe we het aantal woningen in de wijk kunnen vergroten. Tegelijk wordt er gewerkt aan het nog aantrekkelijker maken van de wijk. Een fysieke én maatschappelijke ontwikkeling dus. Op het gebied van Werk en Voorzieningen is de ambitie groot; meer sociale cohesie door middel van buurtontmoetingsplekken, ruimte voor werken, leren en zorgen, een voorzieningencluster en meer ruimte voor ondernemerschap. Station Lombardijen is hier een zeer kansrijke plek voor. Ook de buitenruimte komt aan de orde. Gericht op het voorkomen van onveilige plekken en toevoegen van meer groen aan de wijk wat bewoners uitnodigt om veel buiten te zijn, te sporten en elkaar te ontmoeten.

Bij de ontwikkeling worden bewoners actief meegenomen. Uitgangspunt is dat bestaande bewoners in de wijk moeten kunnen blijven wonen. En er meer keuze komt in verschillende woningen, dan het huidige eenzijdige aanbod, zodat alle bewoners perspectief blijven houden op een plek in Lombardijen. Het aantal sociale woningen moet daarbij minimaal gelijk blijven. Slim verdichten is dan de oplossing. De ambitie is om in 15 tot 20 jaar tijd 2.000 woningen aan de wijk toe te voegen. Om bestaande bewoners in de wijk te houden en nieuwe bewoners aan te trekken, worden zij betrokken bij de invulling en uitvoering van de plannen.

Buurtleven!
Synchroon heeft een sterke, maatschappelijk drive en wil daar graag aan bijdragen. Daarom investeren wij risicodragend in wijken en buurten en combineren we op die manier ziel en zakelijkheid. Onze focus ligt met Buurtleven! op wijken en buurten waar een combinatie van verouderde woningen, leefbaarheidsproblemen en weinig zelf- en samenredzaamheid de woonbeleving negatief beïnvloed. Succesvolle wijk- en buurtontwikkeling, voor een beter Buurtleven!, is een combinatie van sociale en fysieke ingrepen en kan alleen slagen als alle betrokkenen er samen de schouders onder zetten: bewoners, ondernemers én professionals. Lees meer over Buurtleven

Huis op Zuid

Huis op Zuid bestaat uit 104 appartementen, allen in het middensegment huur, en circa 800 m2 commerciële voorzieningen in de plint van het gebouw. Huis op Zuid wordt een nieuw, mixed use gebouw. Naast de appartementen van Synchroon, worden door gemeente Rotterdam sport- en zwemfaciliteiten gerealiseerd.

Naar een ontwerp van architect Koen van Velsen komt op de hoek van Laan op Zuid – Brede Hilledijk, een woontoren. De 50 meter hoge toren bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. Het ontwerp sluit naadloos aan op het sport- en zwemdeel dat eerder al door Koen van Velsen architecten werd ontworpen.

In de Afrikaanderwijk wil de gemeente meer diversiteit in woningtypen aanbrengen zodat de huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen.

Huis op Zuid krijgt een belangrijke sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en ondernemen.

Pompenburg

Het gebied rond Station Hofplein, genaamd Pompenburg, verandert in een verleidelijk stuk stad. Hiervoor is een conceptvisie ontwikkeld door de Ontwikkelcombinatie Synchroon, J.P. van Eesteren (beide dochterondernemingen van TBI) en Dura Vermeer.

Het gebied wordt getransformeerd tot een aantrekkelijk gebied dat de échte Rotterdamse identiteit ademt: ongepolijst en lokaal georiënteerd. Naast een aantrekkelijk woongebied, wordt Pompenburg vooral ook een interessante verblijfsplek, ingevuld door lokale ondernemers. Het wordt een plek waar zowel Rotterdammers als mensen van buiten de stad graag komen: ‘Verbinden door verblijven’.

Scharnierfunctie

Pompenburg zal veel sterker dan nu zijn scharnierfunctie tussen de Binnenstad en Rotterdam Noord benutten. Drie openbare ruimten rond Station Hofplein sluiten met hun programma aan op de omgeving en krijgen elk hun eigen identiteit: hoog stedelijk, ‘stads’ en een ‘buurt’-karakter. Pompenburg werkt ook als schakel in het netwerk van fiets- en wandelroutes. De huidige houten Luchtsingel krijgt een duurzame en permanente opvolger. Auto’s zijn in het openbaar gebied slechts te gast. Pompenburg wordt een gezonde, duurzame en groene leefomgeving. Extra aandacht is besteed aan groene pleinen, een buurtpark en groene waterbufferende daken.

Programma

Ongeveer driekwart van het programma bestaat uit woningen, waarvan 50% in het betaalbare segment zit (sociaal + middenhuur). Daarnaast komen er commerciële functies als winkels en horeca. Ook is ruimte gereserveerd voor parkeren.

Ontwikkelteam

Het ontwikkelteam van Pompenburg bestaat uit Dura Vermeer, J.P. van Eesteren, Synchroon, Studioninedots, Delva Landscape Architecture/Urbanism, Skonk. De corporaties Havensteder en Vestia zijn belanghebbenden en als zodanig betrokken bij het plan Pompenburg.

In samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Noorderkroon

In Park 16hoven, aan de statige Copernicuslaan, zijn 22 villa’s gerealiseerd: vrijstaand en twee-onder-één-kap. Met een klassieke uitstraling en van alle moderne gemakken voorzien, meerdere parkeerplaatsen op eigen terrein, een garage en zeer ruime tuinen, grenzend aan het water, waar het ultiem genieten is op het eigen, verlaagde terras.

Het Ontwikkelteam

Ontwikkelteam Noorderkroon bestaat uit Mix Architectuur, Niersman en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Rotterdam.

De Fluwelen Weide

In de fluwelen weide, een van de mooiste deelplannen van Park 16Hoven, zijn fraaie woningen gebouwd. De fluwelen weide is een zorgeloze woonomgeving. Lekker wonen voor het hele gezin!
Park 16Hoven kan zich meten met toplocaties zoals Kralingen en Hillegersberg. Het heeft een landelijke ligging die garant staat voor rust, gemoedelijkheid én bovenal de rijkdom van natuurlijk groen en water. Alle belangrijke voorzieningen zoals zorg, sport, cultuur, winkels, horeca en een school zijn in de directe omgeving te vinden.

In de eerste fase zijn 40 twee-, drie- en vier-onder-één-kapwoningen verkocht, deze liggen rondom een groen, glooiend binnengebied.  De bewoners zijn trots op de architectuur, de vele mogelijkheden voor indelingswijzigingen en de prettige woonomgeving.

Langs de Van der Duijn van Maasdamweg zijn 24 herenhuizen en aan de Beekweg zijn 5 geschakelde tuinvilla’s gerealiseerd.

Het ontwikkelteam

Het ontwikkelteam bestaat uit Amvest, MIX Architectuur en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Rotterdam.