Wijkontwikkeling Lombardijen

Samen krijg je in de buurt veel meer voor elkaar dan alleen. Daarom gaan we graag wijkgerichte coalities aan, zoals in Lombardijen. Hier in Rotterdam Zuid zijn we een langjarige samenwerking aangegaan met corporatie Havensteder. Vervolgens hebben we samen een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente om aansluitend op het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, een integrale wijkaanpak te ontwikkelen en die in een periode van 10 tot 15 jaar ook daadwerkelijk te realiseren.

Integraal betekent dat we niet alleen nadenken over hoe de buurt er aantrekkelijker uit kan zien en wat voor woningen, voorzieningen, ontmoetingsplekken of werkplekken we toe moeten voegen om mensen te behouden en nieuwe mensen aan te trekken. Het betekent ook dat we kinderen en volwassenen met problemen (tijdelijk) ondersteuning bieden zodat ze weer een toekomst krijgen. De fysieke aanpak gaat dus hand in hand met een sociale aanpak. We betrekken hier actief de bewoners van Lombardijen bij. Voordeel van deze aanpak is dat alle partijen die betrokken zijn in de buurt een bijdrage kunnen leveren. Ieder doet waar hij of zij goed in is. Zo kunnen partijen ook gericht coalities vormen om onderdelen uit de integrale aanpak op te pakken.

Wij doen dit onder andere door samen met Havensteder en de gemeente plannen te maken voor nieuwe woningen en een openbare ruimte waar ontmoeten centraal staat. Het eerste concrete project is de Kop van Homerus aan het Spinozapark waar ongeveer 500 koopwoningen en huurwoningen aan de wijk worden toegevoegd. Dat zijn woningen in verschillende oppervlakten en prijsklassen.

Daarnaast zoeken we samen met de sociale partners, de gemeente en bewoners naar geschikte plekken om initiatieven uit de buurt vorm te geven. Via deze coalities dragen we gericht bij aan de ambities en doelen uit de integrale aanpak voor Lombardijen en daarmee ook aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

Buurtleven!
Synchroon heeft een sterke, maatschappelijk drive en wil daar graag aan bijdragen. Daarom investeren wij risicodragend in wijken en buurten en combineren we op die manier ziel en zakelijkheid. Onze focus ligt met Buurtleven! op wijken en buurten waar een combinatie van verouderde woningen, leefbaarheidsproblemen en weinig zelf- en samenredzaamheid de woonbeleving negatief beïnvloed. Succesvolle wijk- en buurtontwikkeling, voor een beter Buurtleven!, is een combinatie van sociale en fysieke ingrepen en kan alleen slagen als alle betrokkenen er samen de schouders onder zetten: bewoners, ondernemers én professionals. Lees meer over Buurtleven

Huis op Zuid

Huis op Zuid bestaat uit 104 appartementen, allen in het middensegment huur, en circa 800 m2 commerciële voorzieningen in de plint van het gebouw. Huis op Zuid wordt een nieuw, mixed use gebouw. Naast de appartementen van Synchroon, worden door gemeente Rotterdam sport- en zwemfaciliteiten gerealiseerd.

Naar een ontwerp van architect Koen van Velsen komt op de hoek van Laan op Zuid – Brede Hilledijk, een woontoren. De 50 meter hoge toren bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. Het ontwerp sluit naadloos aan op het sport- en zwemdeel dat eerder al door Koen van Velsen architecten werd ontworpen.

In de Afrikaanderwijk wil de gemeente meer diversiteit in woningtypen aanbrengen zodat de huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen.

Huis op Zuid krijgt een belangrijke sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en ondernemen.

Pompenburg

Het gebied rond Station Hofplein, genaamd Pompenburg, verandert in een verleidelijk stuk stad. Hiervoor is een conceptvisie ontwikkeld door de Ontwikkelcombinatie Synchroon, J.P. van Eesteren (beide dochterondernemingen van TBI) en Dura Vermeer.

Het gebied wordt getransformeerd tot een aantrekkelijk gebied dat de échte Rotterdamse identiteit ademt: ongepolijst en lokaal georiënteerd. Naast een aantrekkelijk woongebied, wordt Pompenburg vooral ook een interessante verblijfsplek, ingevuld door lokale ondernemers. Het wordt een plek waar zowel Rotterdammers als mensen van buiten de stad graag komen: ‘Verbinden door verblijven’.

Scharnierfunctie

Pompenburg zal veel sterker dan nu zijn scharnierfunctie tussen de Binnenstad en Rotterdam Noord benutten. Drie openbare ruimten rond Station Hofplein sluiten met hun programma aan op de omgeving en krijgen elk hun eigen identiteit: hoog stedelijk, ‘stads’ en een ‘buurt’-karakter. Pompenburg werkt ook als schakel in het netwerk van fiets- en wandelroutes. De huidige houten Luchtsingel krijgt een duurzame en permanente opvolger. Auto’s zijn in het openbaar gebied slechts te gast. Pompenburg wordt een gezonde, duurzame en groene leefomgeving. Extra aandacht is besteed aan groene pleinen, een buurtpark en groene waterbufferende daken.

Programma

Ongeveer driekwart van het programma bestaat uit woningen, waarvan 50% in het betaalbare segment zit (sociaal + middenhuur). Daarnaast komen er commerciële functies als winkels en horeca. Ook is ruimte gereserveerd voor parkeren.

Ontwikkelteam

Het ontwikkelteam van Pompenburg bestaat uit Dura Vermeer, J.P. van Eesteren, Synchroon, Studioninedots, Delva Landscape Architecture/Urbanism, Skonk. De corporaties Havensteder en Vestia zijn belanghebbenden en als zodanig betrokken bij het plan Pompenburg.

In samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Noorderkroon

In Park 16hoven, aan de statige Copernicuslaan, zijn 22 villa’s gerealiseerd: vrijstaand en twee-onder-één-kap. Met een klassieke uitstraling en van alle moderne gemakken voorzien, meerdere parkeerplaatsen op eigen terrein, een garage en zeer ruime tuinen, grenzend aan het water, waar het ultiem genieten is op het eigen, verlaagde terras.

Het Ontwikkelteam

Ontwikkelteam Noorderkroon bestaat uit Mix Architectuur, Niersman en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Rotterdam.

De Fluwelen Weide

In de fluwelen weide, een van de mooiste deelplannen van Park 16Hoven, zijn fraaie woningen gebouwd. De fluwelen weide is een zorgeloze woonomgeving. Lekker wonen voor het hele gezin!
Park 16Hoven kan zich meten met toplocaties zoals Kralingen en Hillegersberg. Het heeft een landelijke ligging die garant staat voor rust, gemoedelijkheid én bovenal de rijkdom van natuurlijk groen en water. Alle belangrijke voorzieningen zoals zorg, sport, cultuur, winkels, horeca en een school zijn in de directe omgeving te vinden.

In de eerste fase zijn 40 twee-, drie- en vier-onder-één-kapwoningen verkocht, deze liggen rondom een groen, glooiend binnengebied.  De bewoners zijn trots op de architectuur, de vele mogelijkheden voor indelingswijzigingen en de prettige woonomgeving.

Langs de Van der Duijn van Maasdamweg zijn 24 herenhuizen en aan de Beekweg zijn 5 geschakelde tuinvilla’s gerealiseerd.

Het ontwikkelteam

Het ontwikkelteam bestaat uit Amvest, MIX Architectuur en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Rotterdam.