Zelling

De voormalige bedrijfslocatie Zelling Onderneming in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt een bijzonder woon- en verblijfsgebied; tevens wordt het de eerste gasloze en energieneutrale wijk in de gemeente Zuidplas. Het plan bestaat uit een mix van grondgebonden woningen en een appartementsgebouw, allemaal met een vrij uitzicht over de Hollandsche IJssel. Langs deze rivier komt een openbaar toegankelijk uitkijkpunt en worden tevens wandelpaden aangelegd. Aan de dijkzijde wordt ruimte gecreëerd voor een royaal en publiek toegankelijk park.

Het bouwplan omvat totaal 58 woningen. Het appartementsgebouw bestaat uit 17 appartementen met een parkeergarage in het souterrain. De grondgebonden woningen zijn onderverdeeld in 32 twee- of drielaagse splitlevelwoningen en 9 geschakelde panoramawoningen die met een circa 14 meter brede woonkamer vrij en panoramisch uitzicht hebben over de rivier.

Klunder Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen en de openbare ruimte is ontworpen door Houtman+Sander landschapsarchitectuur. Voor de civieltechnische werkzaamheden en de milieukundige (bodem) aspecten zijn respectievelijk  Waalpartners civil engineering en ATKB adviesbureau voor bodem, water en ecologie betrokken bij dit project.

Het ontwikkelteam

Ontwikkelteam Zelling bestaat uit Klunder Architecten, Houtman+Sander landschapsarchitectuur, Waalpartners, ATKB , Era Contour en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.