SYNCHROON wint tender Breda Botanique

7 december 2017
Utrecht

Het College van burgemeester en wethouders van gemeente Breda heeft de markttender Hoofdgebouw Chassékazerne gegund aan Synchroon.

Een mix van 60 huurwoningen en aantrekkelijke commerciële functies waaronder een restaurant met hotelsuites, een bar en een conceptstore. Met in het hart van de rijksmonumentale kazerne een botanische kas als verbindend element tussen het Chassépark en de binnenstad. Dat is de kern van het winnende plan van Synchroon voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique. Het Stadsarchief en de archiefkelder blijven gehuisvest in de Chassékazerne. [SYN_IMAGE]

Het plan Breda Botanique is een nieuwe en unieke toevoeging aan Breda met een meerwaarde op het aanbod van de stad: stedenbouwkundig en architectonisch, maar zeker ook als trekker qua functie: de stad heeft nog geen botanische kas. Breda Botanique voegt kwaliteit toe aan het functioneren van de directe omgeving. Het plan heeft als hart van het gebouw een botanische kas waar omheen het publieke programma toegankelijk is. Met Breda Botanique wordt niet alleen een aanvulling op het Chassé Park gecreëerd, maar krijgt de Chassékazerne een eigen exclusieve trekkracht.

Het plan van Synchroon heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Selectie

In een eerste ronde dienden 11 marktpartijen/consortia een voorstel voor de herontwikkeling van de Chassékazerne in. De gemeente beoordeelde deze plannen op ruimtelijke-, programmatische- en monumentale visie, duurzaamheid, financiële bieding en robuustheid en realiteitsgehalte van de financiële onderbouwing. Vervolgens heeft de gemeentelijke selectiecommissie vier partijen geselecteerd voor deelname aan een tweede ronde. De definitieve aanbiedingen zijn beoordeeld op de vier criteria en Breda Botanique behaalde de hoogste totaalscore.

SYNCHROON-Breda-Botanique

Projectteam

Projectteam Breda Botanique bestaat uit TBI bedrijven Synchroon, Nico de Bont en HEVO, en uit 1meter98 architectenDELVA Landscape ArchitectsDGMR en SKONK.

SYNCHROON tekent City Deal ‘Elektrische deelmobiliteit in Stedelijke gebiedsontwikkeling’