Synchroon en We Drive Solar realiseren mobiliteitshub in Wisselspoor Utrecht

6 oktober 2021
Utrecht

Synchroon realiseert samen met mobiliteitsaanbieder We Drive Solar, dé mobiliteitshub van de toekomst in Wisselspoor Utrecht.

Wisselspoor deelgebied 1 beschikt inmiddels over een BREEAM Gebied keurmerk ‘Excellent’ van de Dutch Green Building Council (DGBC) en de realisatie van de toekomstbestendige mobiliteitshub sluit hier naadloos op aan. We Drive Solar en Synchroon investeren gezamenlijk in de duurzame mobiliteitshub van Wisselspoor.

De nieuwe parkeergarage is klaar voor de toekomst! Hij beschikt over bi-directionele laadpalen wat inhoudt dat auto’s via de laadpaal opgeladen, maar ook ontladen kunnen worden. Auto’s kunnen door middel van de bi-directionele laadpalen in de toekomst worden ingezet als batterij voor energieopslag en de energie kan op ieder gewenst moment, ingezet worden voor ander gebruik. In de toekomst wordt het dak van de garage voorzien van zonnepanelen.

Een groot deel van de bewoners van Wisselspoor beschikt straks over een plaats in de parkeergarage. De overige parkeerplaatsen worden ingezet voor bedrijfgerelateerde functies en voor bezoek. Via We Drive Solar kunnen de bewoners en de bedrijfsfuncties een laadpaal laten installeren voor hun auto.

We Drive Solar en Synchroon bieden vijf elektrische deelauto’s en evenveel elektrische deelfietsen aan, voor de bewoners van Wisselspoor. Na zes maanden worden de deelauto’s en fietsen ook voor de buurt beschikbaar gesteld. Als de vraag naar elektrische deelmobiliteit groter wordt, kan de vloot eenvoudig worden uitgebreid.

Over Wisselspoor, een ‘Stoer stukkie stad’

Wisselspoor is een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling waarbij het voormalig bedrijventerrein van NS in de Spoorzone aan de 2e Daalsedijk wordt getransformeerd tot een fijn, stedelijk woon-werkmilieu met behoud van industrieel erfgoed zoals de oude hallen en delen van wissels en sporen. Een stadswijk met een gevarieerde mix aan woningen en voorzieningen in een bijzonder ontspannen sfeer. Het is er autoluw en je vindt er fijne stedelijke parkjes, hofjes en pleintjes waar men elkaar kan ontmoeten.

In totaal bestaat Wisselspoor deelgebied 1 uit 122 woningen, 1.450 m2 commerciële bedrijfsruimte, ca. 500 m2 horeca en een parkeergarage. In de nu volgende deelgebieden 2 t/m 4, worden naast commerciële hotspots, nog eens ca. 1.050 woningen gerealiseerd. Ook voor deze deelgebieden is het de ambitie om de BREEAM Certificering ‘Excellent’ op Gebiedsniveau te behalen.

Team Wisselspoor bestaat uit een samenwerking van Synchroon, Skonk, Delva Landscape Architects, Studioninedots en De Wijde Blik. Wisselspoor wordt in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht en NS Stations ontwikkeld.

Aannemersbedrijf Gebroeders Blokland uit Hardinxveld Giessendam is verantwoordelijk voor de renovatie van de Bovenbouwwerkplaats en de realisatie van de nieuwbouwwoningen in deelgebied 1. De parkeergarage met 174 parkeerplaatsen is gerealiseerd door Continental Car Parks uit Twello. De bouw- en woonrijpwerkzaamheden worden uitgevoerd door Hooijer Renkum B.V. Voor meer informatie: www.utrechtwisselspoor.nl.

Bouw Floating Gardens van start
Eerste Case Study Holtland over nieuwe productiebossen afgerond