Synchroon en Van Wijnen zijn gestart met de bouw van 397 huurwoningen in Wisselspoor Utrecht

27 oktober 2023
Utrecht

Synchroon en bouwbedrijf Van Wijnen zijn gestart met de bouw van 397 huurwoningen in Wisselspoor. Eerder zijn de huurwoningen aan SSH en Woonin verkocht die de woningen gaan verhuren aan onder andere studenten.Wethouder Eerenberg van de gemeente Utrecht gaf het officiële startsein voor de start van de bouw.

Op basis van een tender voor 397 (sociale) huurwoningen in Wisselspoor, begeleid door Capital Value, waren SSH en Woonin geselecteerd. Inmiddels zijn de turnkey overeenkomsten met Synchroon getekend en heeft Synchroon bouwbedrijf Van Wijnen opdracht gegeven te starten met de bouw.

Onder toeziend oog van projectbetrokkenen gaf wethouder Eerenberg het startsein voor de start van de bouw door zijn handtekening te plaatsen op een hekwerkdoek van Wisselspoor. Dit doek blijft gedurende de bouw hangen.

Woningcorporatie Woonin verhuurt duurzame en betaalbare huurwoningen aan mensen met een lager inkomen in met name Utrecht en omgeving. De Stichting Studenten Huisvesting (de SSH) is specialist in studenthuisvesting. Jebber is het ontwikkelbedrijf van de SSH.

Sterke samenleving

De verkoop van de studentenwoningen aan SSH en de sociale huurwoningen aan Woonin sluit naadloos aan op de ‘Buurtleven!’ ambitie van Synchroon om inclusieve wijken te ontwikkelen voor iedereen die van de stad houdt en hier graag woont.

Bouwfase 1, onderdeel van Wisselspoor deelgebied 2 t/m 4 , is gelegen aan de 2e Daalsedijk in Utrecht, noordwestelijk van het centrum. Deze bouwfase betreft de vervolgfase op het reeds opgeleverde Wisselspoor deelgebied 1. De bouwfase  bestaat in totaal uit 538 woningen waarvan 141 betaalbare koopappartementen en 397 huurappartementen, variërend van onzelfstandige (ca. 15 m2) en zelfstandige studentenwoningen (tot ca. 36 m2) tot sociale huurappartementen (ca. 65 m2), die door Woonin en SSH worden afgenomen.

Biodiversiteit

Bij de uitwerking van het ontwerp van het openbaar gebied en de gebouwen is extra aandacht besteed aan biodiversiteit en ecologie. Zo worden nestkasten voor verschillende vogelsoorten in de gebouwen opgenomen. Ook de egel en diverse insectensoorten krijgen een plek in het plan. De habitatwensen van de soorten zijn afgestemd op het ontwerp van de openbare ruimte van Delva Landscape Architects. Ook komt er een Spoorpark met een grote wadi als retentievijver ten behoeve van klimaatadaptatie. De wadi heeft naast een ecologische functie, ook een rol in de buffering van water ten tijde van piekbuien of droogte.Team Wisselspoor deelgebied 2 t/m 4, Bouwfase 1, bestaat uit Synchroon, gemeente Utrecht, architectenbureaus Arons&Gelauff, Office Winhov en BETA Office. De buitenruimte is ontworpen door Delva Landscape Architects. Albert Herder van Studioninedots is, net als bij deelgebied 1, betrokken als supervisor. Capital Value adviseerde Synchroon tijdens de tenderselectie waar uiteindelijk Woonin en SSH uit zijn geselecteerd. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen in Bouwfase 1. De verkoop van de 71 koopwoningen start naar verwachting in het 2e kwartaal van 2024. De verhuur van de huurwoningen wordt in 2025 opgestart. De oplevering van de woningen zal omstreeks eind 2025 plaatshebben.

Meer informatie: www.utrechtwisselspoor.nl

Het is tijd voor actie
Overeenkomst met Trees for all voor 100 hectare bos in Tanzania