Synchroon en J.P. van Eesteren starten met de bouw van 5TRACKS Breda

6 september 2021
Utrecht

Wonen, werken én verblijven: het kan allemaal in 5TRACKS Breda. Op vrijdag 3 september is de ontwikkelcombinatie Synchroon en J.P. van Eesteren officieel gestart met de bouw van dit mixed-use project.

5TRACKS maakt onderdeel uit van de transformatie van de Bredase spoorzone. Het project is een hoogwaardige, stedelijke functiemix van circa 50.000 m² gelegen tussen het nieuwe Centraal Station en de rechtbank. Wonen, werken, een hotel, een groen park, horeca, parkeergarage en winkels: hier komt het allemaal samen.

De start van de bouw van 5TRACKS vond plaats in aanwezigheid van Paul de Beer, wethouder Gemeente Breda voor Stedelijke Ontwikkeling, Vastgoed, Klimaat en Regionale Samenwerking. Het is de volgende grote stap in de ontwikkeling van CrossMark waar de komende jaren nog veel staat te gebeuren en dat is goed nieuws voor Breda, zegt hij. “5TRACKS benut de unieke ligging van Breda als internationaal knooppunt en levert ruimtelijk en programmatisch topkwaliteit. Het plan draagt bij aan versterking van het modern zakelijke karakter van het Stationskwartier, dat een aanvulling vormt op de historische binnenstad en daarmee een versterking van het centrum als totaal. Tegelijkertijd vormt het een nieuwe schakel tussen het HSL-station en ’t Zoet. 5TRACKS geeft de spoorzone verdere allure en biedt met het park boven de parkeervoorziening de treinreiziger een groene entree van de stad. Kortom, 5TRACKS brengt het letterlijk en figuurlijk samen!”

Ook Marco Peppel, directievoorzitter van J.P. van Eesteren is enthousiast: “Na jaren van projectontwikkeling en voorbereiding is het een mooi moment om officieel met de bouw te starten. Met 5TRACKS krijgt Breda straks een nieuw, levendig stukje stad bij het spoor. Als ontwikkelende bouwer zien wij de realisatie van dit project ook met enthousiasme tegemoet. De technische complexiteit van verschillende gebruiksfuncties en de binnenstedelijke locatie aan het spoor vragen om een hoog bouw IQ. Dat is precies waar onze passie en expertise liggen.”

Henri van Dam, directeur Synchroon, sluit zich daarbij aan: “We zijn trots dat we de oorspronkelijke planvisie – een hoogwaardige, stedelijke functiemix inclusief een verbindend stadspark – in aanbouw kunnen nemen.”

Een unieke mix van functies
In 5TRACKS verrijzen in totaal drie gebouwen, ieder met zijn eigen, unieke mix van functies. Eerder dit jaar zijn de 168 appartementen verkocht aan de Scandinavische woningverhuurder Heimstaden. Ook het Intercity Hotel is begin 2021 verkocht, aan Commerz Real. Met de invulling van de 15.000 m2 aan kantoorruimte wordt binnenkort gestart. De ligging aan het HSL-station maakt de locatie extra aantrekkelijk voor (internationale) bedrijven en voor organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en daarmee een streepje voor hebben in de hunt for talent.
Horeca en winkels op straatniveau zorgen ook na werktijd voor een levendige sfeer en bieden gemak voor bewoners en gebruikers. Tot slot is er op het dak van de parkeergarage een klimaat-adaptief stadspark met veel groen. Hier kunnen mensen ontspannen en elkaar ontmoeten.

Het project wordt ontwikkeld door de ontwikkelcombinatie 5Tracks BV (een samenwerking tussen Synchroon en J.P. van Eesteren) en gerealiseerd door J.P. van Eesteren en Van Dijnsen Installatietechniek. Het ontwerp is van Shift architecture urbanism en Powerhouse Company.

Naar verwachting vindt oplevering plaats in de tweede helft van 2023.
Kijk voor meer informatie op: www.5tracksbreda.com

Casper Grondel treedt toe tot het directieteam van Synchroon
Ontwikkelcombinatie Schieveste en gemeente Schiedam geven startsein voor woningbouw Schieveste