Synchroon en gemeente Rotterdam tekenen ontwikkelovereenkomst voor woningen Huis op Zuid

20 mei 2021
Utrecht

Synchroon en de gemeente Rotterdam hebben de overeenkomst voor de ontwikkeling van een woontoren aan de Laan op Zuid in Rotterdam ondertekend: Huis op Zuid. Het nieuwbouwprogramma bestaat uit 104 appartementen, allen in het middensegment huur, en circa 800 m2 commerciële voorzieningen in de plint van het gebouw. Huis op Zuid wordt een nieuw, mixed use gebouw. Naast de appartementen van Synchroon, worden door gemeente Rotterdam sport- en zwemfaciliteiten gerealiseerd.  

Naar een ontwerp van architect Koen van Velsen komt op de hoek van Laan op Zuid – Brede Hilledijk, een woontoren. De 50 meter hoge toren bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. Het ontwerp sluit naadloos aan op het sport- en zwemdeel dat eerder al door Koen van Velsen architecten werd ontworpen.

In de Afrikaanderwijk wil de gemeente meer diversiteit in woningtypen aanbrengen zodat de huidige en nieuwe bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen. Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een prettige en betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. ”Als onderdeel van het Actieplan Middenhuur worden alle 104 woningen in Huis op Zuid verhuurd in het middensegment”, zegt wethouder Bas Kurvers. “We werken daarnaast aan een pilot waarin een deel van de woningen met voorrang wordt toegewezen aan onderwijzers, zorgverleners en politieagenten. Het is belangrijk dat zij hier kunnen werken én prettig en betaalbaar kunnen wonen want deze groep is het fundament van onze stad. ”

Huis op Zuid krijgt een belangrijke sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. Het biedt huidige en toekomstige bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en ondernemen.

Op dit moment worden de plannen voor Huis op Zuid verder uitgewerkt. Naar verwachting start de bouw eind 2021. Meer informatie over de ontwikkeling van Huis op Zuid is te vinden op www.rotterdam.nl/huisopzuid.

SYNCHROON VOEGT HUURWONINGEN TOE AAN NIEUWBOUWPLAN WITT IN WOERDEN
Koopovereenkomst getekend met gemeente Zuidplas voor Zelling Onderneming: Van milieubelastende locatie tot een groen, gezond woonmilieu