Synchroon en AM ontwikkelen een inclusief mixed-use stadsblok in Merwede

22 maart 2021
Utrecht

Synchroon en gebiedsontwikkelaar AM ontwikkelen in Merwede, op de voormalige Roto Smeets locatie, circa 1.060 woningen en 18.000 m2 voorzieningen verdeeld over vier blokken. Het eerste blok wordt een echt stadsblok met een schitterende binnentuin. Gelegen op  een bijzondere plek aan de Europalaan en de ecologische corridor van Merwede.

Mixed-use stadsblok

In het stadsblok komt een brede mix van ongeveer 530 huur- en koopwoningen in het sociale-, middeldure- en vrije segment. Daarnaast komt in het blok een parkeerhub met onder meer een uniek aanbod deelmobiliteit, een buurt- en  jongerencentrum en een gezondheidscluster. Daarnaast gaat het stadsblok een kinderdagverblijf, kantoorruimte, een sportschool, horeca en commerciële ruimten huisvesten.

Het stadsblok wordt bijna energieneutraal en zal worden aangesloten op de – voor Merwede te ontwikkelen – grootste, ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland, met gebruikmaking van water uit het aangrenzende Merwedekanaal. De daken worden voorzien van groen, dakterrassen en/of zonnepanelen. Het ruime groene binnenterrein ter grootte van ongeveer een hockeyveld, zal een belangrijke bijdrage gaan leveren aan klimaatadaptatie en een rustige ontmoetingsplek zijn voor de bewoners en gebruikers van het stadsblok.

Naar verwachting kan in 2023 gestart worden met de bouw. Synchroon en AM geven met deze ontwikkeling in Merwede invulling aan maatschappelijke actuele opgaven waaronder betaalbaar wonen, inclusiviteit, duurzaamheid, gezonde mobiliteit en circulariteit.

Het ontwerpteam bestaat uit: KCAP, MONK Architecten, Studio Nauta, Flux landscape architecture, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Cauberg Huygen, Techniplan en IGG.

Merwede: een gezonde, groene, autovrije, levendige stadswijk met ruimte voor 6.000 woningen.

Bijzonder aan het project Merwede is dat een bedrijventerrein van 24 hectare verandert in een compleet nieuwe stadswijk. Merwede is de kern van het ontwikkelingsgebied Merwedekanaalzone. Deze zone wordt in zijn geheel ontwikkeld en levert in totaal 10.000 nieuwe woningen op voor Utrecht. In deelgebied Merwede komen de meeste woningen te staan, maximaal 6.000.

Merwede wordt een levendige stadswijk met een uitgebreide mix aan functies. Daarnaast komen er plekken waar bewoners de rust kunnen opzoeken, zoals groene pleinen en parken. De keuze voor een autovrije wijk draagt bij aan derust, ruimte en het groen in de wijk en gezond stedelijk leven. Groene blikvanger wordt het Merwedepark, een groen lint langs het Merwedekanaal en onderdeel van het “rondje eiland”.

Heimstaden koopt 168 appartementen in 5TRACKS Breda
Synchroon en Koopmans winnen SKG Publieksprijs met Waterfront Harderwijk