Octagon Leiden bereikt hoogste punt

19 juni 2023
Utrecht

Samen met vier toekomstige bewoners heeft wethouder Julius Terpstra van de gemeente Leiden en Henri van Dam, de afdekplaat van de liftschacht naar het dak van gebouw Octagon gehesen als teken dat het hoogste punt bereikt is. Het complex, bestaande uit een hotel, parkeergarage, appartementen en commerciële ruimten, wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd.

Octagon Leiden wordt gebouwd op de plek van het oude kantoor van de ABN Amro aan de Stationsweg in Leiden. Het gebouw vormt daarmee een onderdeel van de totale metamorfose van het stationsgebied tot een aantrekkelijk gebied waar wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven samenkomen. Daarnaast verbindt het nieuwe stationsgebied de historische binnenstad met het moderne Bio Science Park.

Henri van Dam, directeur Synchroon: “Octagon is een project waar we als Synchroon erg trots op zijn. Een mixed use gebouw in de binnenstad van Leiden stelde ons en allen betrokken partijen, voor diverse uitdagingen maar dat we hier dan met zijn allen op deze zonnige dag het glas kunnen heffen op het behalen van het hoogste punt, is dan extra bijzonder. Gemeente Leiden is voor ons een voorbeeld stad met haar doelstellingen als het gaat om circulair denken en doen. Met Octagon hopen wij ons steentje bij te dragen aan een gezonde en duurzame stad. Wij kunnen niet wachten tot Octagon begin volgend jaar haar deuren opent!”

“Erg mooi dat we deze mijlpaal kunnen vieren met de toekomstige bewoners, projectbetrokkenen en andere relaties”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren. Het bedrijf bouwt Octagon in opdracht van ontwikkelaar Synchroon, beide dochterondernemingen van TBI Holdings. “Dit soort gebouwen maken wij graag. Een mix van een hotel, woningen en bedrijfsruimten midden in de stad. Ook nog eens dichtbij het station én gebouwd tegen het oudste café van Leiden. Complex en uitdagend en daarom een typisch ‘JP-project’ met een hoog bouw IQ.”

Mijlpaal
Octagon Leiden bestaat uit een IntercityHotel hotel met 115 kamers, een parkeergarage en een aantal bedrijfsruimten op de begane grond. Bovenop het gebouw, dat pal tegenover het Centraal Station van Leiden verrijst, komen twee woontorens met koopappartementen. Zowel de 23 appartementen in de westelijke toren als de 56 appartementen in de oostelijk gelegen toren zijn verkocht. Van de commerciële ruimten op de begane grond van Octagon zijn er nog enkele te koop of te huur.

De ontwikkeling van Octagon is van Synchroon en het ontwerp is van NL Architects uit Amsterdam, het hoteldeel wordt gehuurd door IntercityHotel, de belegger van het hotel is Commerz Real Institutional European Hotel Fund.

Intentieovereenkomst met gemeente Breda voor binnenstedelijke gebiedsontwikkeling Chassékwartier
5TRACKS Breda verwelkomt Gimbrere Legal