Nieuw in Amsterdam (cluster 6): Medewerkers zorg en onderwijs krijgen voorrang bij huuraanbod

8 februari 2021
Utrecht

Cluster 6, het plangebied dat centraal ligt in de Bijlmer, gaat medewerkers uit zorg en onderwijs voorrang geven op het huuraanbod. Deze regeling maakt deel uit van de exclusiviteitsovereenkomst die getekend is tussen Synchroon en de gemeente Amsterdam. Cluster 6 heeft een hoog-stedelijke opzet met veel aandacht voor natuur en biodiversiteit.
Het plan voorziet in de realisatie van 440 appartementen en diverse maatschappelijke en commerciële voorzieningen.

Cluster 6 ligt centraal in de Bijlmer en grenst aan het Anton de Komplein, dat aansluit op winkelgebied Amsterdamse Poort en het Nelson Mandelapark. Daarnaast bevinden zich in het gebied het Stadsdeelkantoor Zuidoost, het Bijlmer Sportcentrum en het Bijlmer Parktheater.

Opvallend aan dit nieuwbouwproject is dat voor het eerst vitale beroepen als zorgpersoneel en onderwijsmedewerkers voorrang krijgen op het huuraanbod. Naar verwachting wordt in de toekomst circa 38% verhuurd aan deze doelgroep.
Tot tevredenheid van Dirk de Jager, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost: Dirk de Jager: “Hiermee geven we een impuls aan bouwen voor bijvoorbeeld verplegend personeel en leerkrachten. Bovendien maken we het gebied rond de Amsterdamse Poort en het Anton de Komplein een stuk aantrekkelijker. Het versterkt het centrumgebied van Zuidoost. En dat is van belang voor de toekomst. Zo komen er tot 2040 z’n 39.000 woningen bij in Zuidoost. Daar hoort een bruisend en gevarieerd stadshart bij.”

Voorzieningen
In totaal bestaat het woonprogramma uit 440 appartementen, waarvan 266 sociale- en middensegment huurwoningen en 174 middensegment en vrije sector koopwoningen. Ook komen er diverse maatschappelijke en commerciële voorzieningen. KCAP is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan. KCAP verzorgt tevens samen met Atelier van Berlo de architectonische uitwerking van het plan. De Alliantie is beoogd afnemer van de sociale huurwoningen.
Hans Bootsma, directeur projectontwikkeling Synchroon: “Wij zijn blij met de ondertekening van de overeenkomst. Het project past uitstekend in onze strategie om binnensteden te versterken en woningen te ontwikkelen voor de key workers van de stad. Binnen het project stimuleren wij de biodiversiteit door veel groen toe te voegen en streven wij ernaar de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te verlagen.”

 

Herontwikkeling Livingstonelaan 609
Heimstaden koopt 168 appartementen in 5TRACKS Breda