Merwede Pluktuin Utrecht officieel geopend

17 juli 2018
Utrecht

Wat is er leuker dan zelf een veldboeket plukken en samenstellen. Pluktuinen zijn al geruime tijd enorm populair in Nederland, maar nog lang niet overal te vinden. Sinds kort vind je er gelukkig ook in Utrecht één en wel in Merwede. Dat maakt de Merwede Pluktuin een populair en voor Utrecht stad uniek project. De Merwede Pluktuin is gerealiseerd in aanloop naar de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Merwede en werd 12 juli officieel geopend.

‘Van symbolische waarde’

‘Een visitekaartje voor Merwede’, zo noemde projectwethouder Merwedekanaalzone Kees Diepeveen de Merwede Pluktuin tijdens de officiële opening afgelopen donderdag 12 juli. ‘Zo’n gastvrije plek om even op adem te komen op de kop van het gebied waar de komende jaren een nieuwe stadswijk wordt gebouwd heeft een welhaast symbolische waarde’, vervolgde Diepenveen. Al in mei dit jaar gerealiseerd en inmiddels volop in bloei werd het hoog tijd om de pluktuin officieel te openen. Dat gebeurde onder aanwezigheid van zowel de wethouder als een delegatie van stakeholders, gebiedsgebruikers en lokale media onder genot van een drankje. De aanwezigen konden tijdens de opening bloemen plukken om weg te geven, aan een zieke collega, een onbekende buurman of misschien aan een voorbijganger. De Merwede Pluktuin, een idee van brandmanager Ingmar Creutzburg, ontworpen en gerealiseerd door het Utrechtse HIK ontwerp en beheerd en verzorgd door Stichting Reinaerde, strekt zich vanaf de groene driehoek aan de voet van de Balijebrug uit langs het Merwedekanaal. [SYN_IMAGE]

Verbindende ontmoetingsplek

“Pluk een bloem”, “speel hier” en “rust hier uit”. Onder andere deze uitnodigende boodschappen zijn te lezen op de borden bij de Merwede Pluktuin aan de Kanaalweg. In opdracht van de huidige gebiedseigenaren aangelegd biedt de pluktuin bezoekers en voorbijgangers van het gebied in ontwikkeling een fleurige kennismaking. Eenieder die passeert wordt uitgenodigd er te komen uitrusten en/of plukken. “Eén van onze kernwaarden, ‘verbindend’ is hier van belang”, licht Creutzburg toe. “Het is echt een ontmoetingsplek, maar verbinding komt ook tot stand als je eens een bosje bloemen plukt voor je buurman -of vrouw. Het is nadrukkelijk een gebaar voor de buurt in de aanloop naar de bouw Merwede als nieuwe stadswijk.” De ontwikkelfase van Merwede komt langzaam aan steeds dichter bij nu de plannen verder vorm krijgen. Creutzburg: “De pluktuin is eigenlijk pas een succes als ‘ie uiteindelijk door voorbijgangers en gebiedsgebruikers wordt leeggeplukt. Stichting Reinaerde zaait nieuwe bloemen indien nodig!” Creutzburg bood de wethouder een eerste bosje bloemen aan alsmede een schaalexemplaar van de letter M uit het Merwede logo, die te zijner tijd levensgroot op de kop van het gebied zal worden geplaatst.

Pop-up bloemenzee

De Merwede Pluktuin is geïnitieerd als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone. De samenwerkende eigenaren zijn: AM/Synchroon, Ramphastos, Jansen-De Jong, BPD, VVE-Merwede/Lingotto, G&S/Boelens de Gruyter/Round Hill Capital en de gemeente Utrecht (als zevende grondeigenaar). Nu de pluktuin officieel is geopend staat het eenieder vrij om langs te komen en er een vrolijk bosje bloemen te plukken. De pop up pluktuin heeft verschillende plantvakken waar mensen in het bloeiseizoen – juni tot en met september – bloemen uit kunnen en mogen plukken. Er is ondanks de warmte een flinke variatie aan kleurige bloemen en planten gezaaid waardoor het terrein/de zone langzaam aan zal veranderen in een ware bloemenzee. Het zal mensen uitnodigen er te verblijven door er de aanwezigheid van bijvoorbeeld picknickbankjes en beschutte plekjes waar je onder andere kan lunchen of werken.

Elektrische deelauto’s in Karspelhof, Amsterdam Zuidoost
Zoetermeer krijgt een nieuw, groen-stedelijk woonmilieu: Park Gemini