Domus Living – omdat we houden van de stad

2 februari 2023
Utrecht

In de Houthaven zijn de eerste compacte stadswoningen voor nu en de toekomst gerealiseerd: Domūs Living. Een initiatief van SynchroonShift architecture urbanism en Staat Amsterdam creative agency.
 
De 235 compacte woningen hebben een afmeting tussen 43 en 55 m2, zijn slim, sociaal en duurzaam. Slim omdat de appartementen effectief gebruik maken van de beschikbare ruimte. Sociaal omdat er gemeenschappelijke voorzieningen en ruimtes zijn waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken en duurzaam vanwege het materiaalgebruik en in het delen van voorzieningen.
 
Het eerste Domūs Living gebouw is nu gerealiseerd aan de Haparandaweg in de Houthaven in samenwerking met CBRE Investment Management (Netherlands) en Van Wijnen. De woningen kennen een modulaire opzet met onder meer een Smart Living Core – een centrale blok midden in de woning met de keuken, badkamer, inbouwkasten en een bedstee in plaats van aparte slaapkamer. Binnen het concept en tijdens de bouw was er veel aandacht voor materiaalgebruik en het interieur. Hiervoor werd samengewerkt met Blom InterieursFlux landscape architecture tekende voor de omsloten gemeenschappelijke tuin.
 
Maar Domūs Living is pas echt geslaagd als er ook een gemeenschap ontstaat. Om dat te bewerkstelligen wordt samengewerkt met Operator TO BE AT. Zij beheren de gemeenschappelijke ruimtes en stimuleren het contact tussen bewoners.
 
Met Domūs Houthaven als ‘living lab’ willen Synchroon en Shift samen met CBRE, TO BE AT en …,staat het concept optimaliseren en echt waarde toevoegen aan Amsterdam en later ook op andere locaties in Nederland.
 
Everyday living of Tomorrow
www.domus.nl
 
Fotografie: Pim Top.

5TRACKS Breda: Gevels van bouwafval
Breda nieuw icoon rijker met herontwikkelde Chassékazerne