Bouw KJ Den Haag van start

14 december 2023
Utrecht

Gisteren zijn ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren gestart met de bouw van KJ Den Haag. Samen met wethouder Robert van Asten verrichtten zij een officiële handeling op de bouw. Op het Koningin Julianaplein, naast Den Haag Centraal, worden een stadshal, 123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen gerealiseerd. Het ontwerp van het gebouw verwijst op meerdere manieren naar de stad en vormt straks de entree van Den Haag.

Stadshal, woningen en verblijfsplein

In KJ Den Haag komen in totaal 396 woningen met ondersteunende diensten die passen bij het stadse leven. De appartementen variëren in grootte van 48 tot 150 m². De huurwoningen worden afgenomen door Amvest Residential Core Fund. Door de gekozen stedenbouwkundige opzet van KJ Den Haag krijgt de zon vrij spel op het nieuwe KJ-plein. Een groot gemeenschappelijk dakterras op het gebouw en groene daktuinen bieden veel ruimte voor ontspanning en dragen bij aan een prettige woon- en leefomgeving. Het maaiveld is zo vormgegeven dat reizigers en bezoekers van de stad hun route optimaal van en naar het station kunnen vervolgen door de riante stadshal naar het plein. Daarnaast is er 1.200 m² commerciële ruimte ingepland voor Haagse horeca en winkels. Dit maakt het nieuw te vormen KJ-plein tot een echt verblijfsplein. De uitgangen van de ondergrondse fietsenstalling komen in de stadshal uit en vormt daarmee een spil in het netwerk.

Entree met Haagse elementen

Het ontwerp van de stadsentree verwijst op meerdere manieren naar de stad Den Haag. Zo komen op het houten plafond van de stadshal wetsteksten uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens, wat verwijst naar Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Ook verwijst de golvende structuur van de stadshal naar het duinlandschap. Op de golvende plint komen twee woontorens van ongeveer 90 meter hoog met een variatie aan koop- en huurappartementen. Beide torens worden verbonden door een groene vallei, met daktuinen en een collectief dakterras.

“We zijn enorm blij en trots dat onze combinatie er in samenwerking met de gemeente in is geslaagd, na een lange aanloopperiode, in deze tijd dit project te kunnen starten. Dit getuigt van doorzettingskracht, vertrouwen, goede samenwerking tussen ontwikkelaar, aannemer, belegger en gemeente en de langjarige betrokkenheid van partijen bij de stad. Al die partijen nemen hun verantwoordelijkheid. Daarnaast is het onze combinatie gelukt het hoge ambitieniveau vanuit de uitgeschreven tenderinzending van 2016 in stand te houden en de belofte aan de stad Den Haag waar te maken”, aldus Heleen Aarts en Hans Bootsma namens de ontwikkelaars Amvest en Synchroon.

Voorzieningen

Het gebouw richt zich op een brede doelgroep van bewoners die op zoek is naar een dynamische woonomgeving tot een doelgroep die kiest voor kwaliteit en comfort. Voor de bewoners van het gebouw worden gezamenlijke voorzieningen als een wasserette, een kookstudio, een gezamenlijk dakterras, gastenkamers voor logees en een fitnessruimte gerealiseerd. Deze ruimtes kunnen door bewoners worden gebruikt of gehuurd als aanvulling op hun privé-appartement. Door de ligging naast het Centraal Station en de aanwezigheid van ruime fietsvoorzieningen worden in het project geen autoparkeerplaatsen gerealiseerd.

KJ Den Haag wordt ontwikkeld door de ontwikkelingscombinatie KJ-plein (OCKJ), een samenwerking van Amvest en Synchroon en wordt gebouwd door J.P. van Eesteren. De architectuur van het gebouw is van Powerhouse Company en het groene landschap op de vallei is ontworpen door Delva Landscape Architects.

Overeenkomst met Trees for all voor 100 hectare bos in Tanzania
Huis op Zuid bereikt hoogste punt