Bouw Eiland van Leede van start

4 april 2022
Utrecht

Synchroon en bouwbedrijf Radix & Veerman vierden de start van 20 twee-onder-een-kapwoningen en 36 rij- en hoekwoningen in Leerdam. De 56 reeds in aanbouw zijnde woningen worden onderdeel van fase 5 van de nieuwbouwwijk Broekgraaf en zijn gelegen aan de ecologische groenzone van de gemeente Vijfheerenlanden.

Synchroon en Radix & Veerman zijn reeds in 2021 gestart met de bouw van Eiland van Leede in Leerdam. In 2021 was een feestelijke bijeenkomst vanwege Corono helaas geen optie maar vandaag was het dan toch eindelijk zo ver. Wethouder Zevenhuizen gaf onder toeziend oog van kopers en projectbetrokkenen, het symbolische startsein voor een voorspoedige bouw door een vloerplaat te leggen. Daarna was er ruimte voor de toekomstige bewoners om kennis met elkaar te maken.

De duurzame en ruime nieuwbouwwoningen zijn NOM; Nul-op-de-meter-woningen. Een extra kwaliteit die Synchroon als zeer waardevol achtte om te realiseren. De woningen aan de rand van het eiland kijken uit op water en voor een deel op de weilanden. De woningen in het hart van Eiland van Leede worden uitgevoerd met een karakteristieke veranda. Het parkeerbos, de centrale parkeervoorziening, wordt middenin het plan gerealiseerd waardoor de straten alleen gebruikt worden voor bestemmingsverkeer en er meer ruimte ontstaat voor buitenspelen op straat. De verbinding met de ecologische groenzone is voor iedereen toegankelijk en stimuleert beweging en recreatie.

Architect Mulleners+Mulleners is verantwoordelijke voor het stedenbouwkundige- en architectonische ontwerp. In het ontwerp is bijzondere aandacht geschonken aan het thema ‘Leerdam glasstad’ door op de gevel van enkele woningen welke zijn gepositioneerd op knooppunten in het plan, uit te voeren met een glaskunstwerk van de lokale glaskunstenares Bibi Smit; Een abstracte vogelzwerm. De inrichting van het landschap is van de hand van Buro Lubbers. Zij voegen in het plan veel groen toe wat aansluit op de reeds bestaande ecologische groenzone van gemeente Vijfheerenlanden. Eiland van Leede heeft een geheel eigen gezicht en vormt hiermee een waardevolle aanvulling op de bestaande nieuwbouwwijk Broekgraaf. Het project ging onder grote belangstelling in verkoop en was binnen circa twee maanden uitverkocht.

Bouwbedrijf Radix & Veerman is verantwoordelijk voor de realisatie van het plan. De Gemeente Vijfheerenlanden draagt zorg voor een fysieke verbinding met de naastgelegen eilanden en de ecologische groenzone zodat deze straks voor heel Broekgraaf goed te bereiken is.

BRISK Amstel III verkocht aan de Alliantie Ontwikkeling
Binnentuin Domūs Living Houthaven krijgt eerste boom