Waterfront Harderwijk

Zó mooi dat mensen terug willen naar hun roots

“Echt een project om trots op te zijn!”

“Waar anderen een lelijke plek zagen, zagen wij vooral een unieke locatie”

Tot voor kort gold: dacht je aan Harderwijk, dan dacht je aan het Dolfinarium. Maar dat is veranderd. Samen met Koopmans Bouwgroep (TBI zusterbedrijf), Boskalis en de gemeente Harderwijk zijn we hard bezig met de metamorfose van een oud industrieterrein in Harderwijk. Een grote gebiedsontwikkeling waar we onze creativiteit en innovatie goed in kwijt konden. Hiermee zetten we Harderwijk overtuigend op de kaart als een moderne, veelzijdige stad aan het water. Echt een project om trots op te zijn!

Een oud industriegebied. Een grote asbestfabriek. Een verouderde jachthaven en een enorm parkeerterrein pal aan het water. Je moet heel wat verbeelding hebben om daar iets moois in te zien. Bij Synchroon hebben we dat. Big time! Voor een bedrijf als het onze, dat graag plekken tot leven brengt, was dit een uitgelezen kans om het verschil te maken. Waar anderen een oerlelijke plek zagen, zagen wij vooral een unieke locatie. Een prachtig, waterrijk gebied om te wonen, te werken en te recreëren.

“Je moet heel wat verbeelding hebben om daar iets moois in te zien…”

Metamorfose

De uitgangssituatie zo’n 15 jaar geleden was dat het mooiste plekje van Harderwijk was ingeruimd voor bedrijven en parkeren. Wij wisten zeker dat we er een fantastische plek van konden maken voor een breed publiek. Die visie is altijd de leidraad gebleven. Zeker in het begin viel het niet mee om mensen mee te krijgen, omdat er lange tijd niets anders te zien viel dan een grote zandbak. Maar met elk deelplan werden de geluiden enthousiaster en kwam het plan óók tot leven voor de inwoners van Harderwijk. Dit is een ontwikkeling van een omvang en een ambitie die je bij een grote stad zou verwachten. Waterfront sluit perfect aan bij de wens van het gemeentebestuur om zich te presenteren als een gezellige, eigentijdse gemeente met veel verschillende kanten. Vroeger was het mooiste stukje van de stad voor iedereen onzichtbaar. Nu ligt Harderwijk weer aan het water en kan iedereen ervan genieten.

Synchroon-Circulair-Waterfont-Harderwijk-roeien

“Dit is een ontwikkeling van een omvang en een ambitie die je bij een grote stad zou verwachten.”

Bodemsanering en landwinning

Om de plannen te verwezenlijken, moest het gebied compleet op de schop. Vanwege bodemverontreiniging door de asbestfabriek was er grootschalige bodemsanering nodig. Er werd land afgegraven, maar ook opgespoten. Zo heeft Boskalis enkele compleet nieuwe eilanden aangelegd, het Zuider- en Noordereiland en Strandeiland. Verder is Jachthaven de Knar verplaatst. Daardoor ontstond er plek voor een nieuwe passantenhaven pal naast de binnenstad. Alles bij elkaar een megaoperatie. Het mooie van zo’n grootschalige ontwikkeling is dat je het gebied helemaal naar je hand kunt zetten.

Architectuur

De potentie van het gebied is al duidelijk zichtbaar. Het Zuider- en Noordereiland en de Watersportboulevard zijn inmiddels bewoond. De eilanden hebben ieder hun eigen stijl. De architectuur op het Zuidereiland is een knipoog naar het verleden van Harderwijk. We hebben hiervoor teruggegrepen naar de Zuiderzeetijd. Dat betekent sfeervolle woningen met oudhollandse gevels. Het Noordereiland is eigentijdser. Hier is gekozen voor strakke architectuur die is gebaseerd op de New England Seaside. Beide eilanden zijn bijzonder populair. Ook qua recreatie kun je hier uitstekend uit de voeten. Watersport, zonnen, of een drankje in een hippe strandtent? Dat kan allemaal op het strandeiland. Het eiland is een grote trekpleister voor mensen in de wijde omtrek. Niet zo gek, want strandjes liggen meestal behoorlijk achteraf. Maar hier loop je van het strand zo de historische binnenstad in en heb je alle voorzieningen binnen handbereik. Die combinatie tref je zelden.

“Vanaf het strand loop je zo de historische binnenstad in.”

Voorinvesteringen terugverdienen

Na het succes van de eilanden en de Watersportboulevard gaat Waterfront nu een nieuwe fase in. En niet de makkelijkste. In de eerste fase hebben we grote voorinvesteringen gedaan. Die moeten we nog wel terugverdienen. Dat gaat gepaard met flinke uitdagingen. Zo wordt op de Kop van de Bakens een groot appartementengebouw gerealiseerd op een kleine bouwplaats. Daarnaast komt er een grote parkeergarage op de Kop van de Stadswerven, mede ten behoeve van het Dolfinarium en de bezoekers van de binnenstad. Hier zit de complexiteit vooral in het grote aantal betrokkenen. Parkeren is een belangrijk dossier voor de gemeente. Het raakt veel partijen, dus alles wat we hier doen, ligt onder een vergrootglas. Het nieuwe Waterfront is al deels zichtbaar op het Dolfinarium eiland. De eerste 20 boothuizen met recreatieve bestemming zijn verkocht en gerealiseerd. De tweede fase, tevens 20, is onlangs verkocht en de bouw start na de zomer van 2020. De precieze invulling van de overige onderdelen van het Dolfinariumeiland is momenteel nog onderwerp van studie.

Visie

Als de bouwkranen over een paar jaar weg zijn, ligt er een groen, levendig gebied met een hoofdrol voor het water. Het resultaat van visie, samenwerking en commitment. In het begin was Waterfront echt een avontuur. Onze ontwikkelaars wisten zeker dat het hartstikke mooi zou worden – alleen zagen anderen het lange tijd niet. Zo liep de verkoop van de woningen op het eerste eiland (Zuidereiland) in het begin niet zo goed, omdat mensen nog niet konden zien hoe mooi het zou worden. Ook de crisis was een lastige periode. Maar we hadden een duidelijke visie op het gebied en die hebben we dwars door alles heen vastgehouden. Waar nodig werd de creativiteit aangesproken en het ontwerp tussentijds zo aangepast dat iedereen weer door kon. Dat geloof in het eigen project is voor alle partijen enorm belangrijk geweest en heeft in hoge mate bijgedragen aan het succes van deze ontwikkeling.

Samenwerking

Naast visie is ook samenwerking een sleutelwoord. Bij zo’n grote gebiedsontwikkeling committeer je je als bedrijf voor meer dan 15 jaar aan een plan. Dat vraagt om een goede relaties met alle betrokken partijen. Gelukkig was de samenwerking rondom Waterfront gedurende het hele traject uitstekend. Zo was de gemeente Harderwijk zowel bestuurlijk als ambtelijk goed aanspreekbaar en ook in de crisisjaren altijd bereid om mee te denken bij het oplossen van problemen. Toch nog een wijziging van het bestemmingsplan, nogmaals kijken naar het openbaar gebied, het woningprogramma en de architectuur? Het werd altijd in goede harmonie geregeld. En op tijd, want als de gemeente tekende voor een planning, kwam die er ook. Daarbij hielp het dat beide kanten geloofden in transparantie en het benoemen van problemen, om van daaruit te werken aan het gezamenlijke doel: een zo goed mogelijk plan. Die openheid en de voortdurende focus op het eindresultaat zijn ongelofelijk belangrijk geweest voor het slagen van het plan.

Synchroon-Circulair-Waterfont-Harderwijk-birdview

“Bij elke ontwikkeling moet je je afvragen: zou ik hier zelf willen wonen?”

Aantrekkingskracht

Ook de keuze van de partners is een succesfactor. Zeker bij langdurige samenwerking luistert die keuze nauw. Daarom bouwen we graag langetermijn relaties op met partijen die op hun vakgebied iets moois neer willenzetten. Dat is bij Waterfront overtuigend gelukt, vindt ontwikkelaar Casper Grondel die nauw bij dit plan betrokken is. ‘Bij elke ontwikkeling moet je je afvragen: zou ik hier zelf willen wonen? Bij dit plan hoef ik daar niet lang over na te denken. Waterfront is een prachtige, ruime wijk die één geheel vormt met de historische binnenstad. Ik ben enorm trots dat we dit als bedrijf met elkaar hebben neergezet.’

En hij is niet de enige die daar zo over denkt. Mirjam Velthuis merkt als verkoopmanager duidelijk dat de aantrekkingskracht van het gebied groot is. ‘Er is veel belangstelling van stellen uit heel Nederland, zoals Utrecht en Amsterdam, waarvan 1 van de 2 is geboren in Harderwijk. Het wordt hier zo mooi dat ze terug willen naar hun roots’, zegt Mirjam tevreden. Een beter compliment kun je je als projectontwikkelaar niet wensen!

Synchroon-Circulair-Waterfont-Harderwijk-strand

 
Fotografie: Sebastian van Damme

Partners:
Koopmans TBI
Boskalis
Gemeente Harderwijk
Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
Common Affairs
Mulleners + Mulleners architecten
 

Ontdek Wonen in Waterfront

woneninwaterfront.nl