Volgens Flux is een nieuw ruimtelijk perspectief nodig op natuurontwikkeling in Nederland waarin de mens centraal staat en dat sterk zal samenhangen met de veranderende tijdsgeest: Human Nature. Dit betreft de veranderende verhouding tussen mens en natuur, maar ook de sociale, economische en maatschappelijke veranderingen in de samenleving. De gangbare natuurvisies zoals de arcadische, de wildernis en functionele natuurvisie bevatten een anti-stedelijk sentiment waarbij de natuur of plattelandssamenleving een hogere waardering krijgt dan de stad. Hierin spelen twee uitersten een rol: de romantiek van Rousseau, waarbij de mens en de stad symbool staan voor aantasting van de natuur, en het oorspronkelijke in de mens en de visie van Plessner, waarbij de mens niet thuis is in de natuur, zoals planten en dieren dat zijn, maar altijd zijn leven en omgeving vorm moet geven. Ingrepen in de natuur of juist het vermijden van menselijke beïnvloeding zijn altijd het resultaat van een menselijke keuze. Het huidige beleid kenmerkt zich vooral door het functionele natuurbeeld waarin de wetenschap een belangrijke rol speelt, veel is vastgelegd in protocollen en meetbare doelen en de beleving ontbreekt.
Human Nature geeft antwoord op de noodzakelijke koerswijziging in de ontwikkeling van natuur in Nederland en pleit voor een betere verweving van mens en natuur. De periode waarin we leven wordt aangeduid als het Antropoceen, immers 83% van het aardoppervlak wordt beïnvloed door menselijke activiteiten. Deze menselijke ingrepen moeten zo worden ingezet dat natuur niet verdwijnt, maar juist wordt geproduceerd. Menselijke activiteiten met potentie voor natuurontwikkeling en biodiversiteit worden hierbij niet buitengesloten maar juist opgezocht.
Natuurontwikkeling zal nadrukkelijk in combinatie met andere actuele opgaven moeten worden benaderd, zoals klimaatsverandering, de energietransitie of het toenemende recreatieve belang van het landschap. Lineaire structuren als dijken, kanalen, kreken, verdedigingslinies of infrastructuur zijn geschikt om nieuwe netwerken te maken en gebieden met elkaar te verbinden. De stad is nadrukkelijk onderdeel van deze visie. Hierbij wordt het stedelijk milieu als specifiek landschapstype gezien met eigen kenmerken zoals een ruime voedselvoorziening, een hogere temperatuur en lagere windsnelheden. Veel onderzoeken wijzen uit dat in veel steden de soortenrijkdom hoger is dan in het agrarisch gebied. Steden kunnen hiermee een belangrijke rol vervullen in het ecologisch netwerk door de inpassing van biodiverse gevels, tuinen en openbare ruimtes.
XS Deluxe Houthavens Amsterdam
XS Deluxe is een stedelijke woonvorm met een grote nadruk op delen en collectiviteit. De binnentuin heeft een weelderig, groen karakter en er zijn rijke beplantingsvlakken met vaste planten en heesters. Paden lopen vloeiend door het binnengebied en verbinden de verschillende entrees en collectieve functies met elkaar. Door de maat en de verschillende sferen in de tuin, is een gelaagd gebruik mogelijk. De tuin heeft een besloten en bijna geheim karakter ten opzichte van de straten rondom en de inrichting van de binnentuinen stimuleert het delen van voorzieningen. De tuin is daarmee te zien als een direct verlengstuk van de gemeenschappelijke faciliteiten als de woonkamers, wasbar of een keuken. Voor verblijven zijn er vloeiende parkbanken voor informele momenten en grote picknickbanken voor een activiteit in een groep rondom het collectieve gebouw. In de beplanting worden eetbare soorten toegepast, zodat er interactie tussen bewoners en de binnentuin wordt gecreëerd.