Milos

Amsterdam
Winnaar Zuiderkerkprijs 2008

Project info

Het complex Milos maakt deel uit van Archipelago, vijf ruim opgezette wooneilanden aan de rand van het sciencepark in Amsterdam. Een imposant complex met 108 woningen waarvan 40 huurwoningen in de vrije sector.

Milos bestaat uit een vier-tof vijflaagse onderbouw en een 45 meter hoge woontoren, gelegen aan de Carolina MacGillavrylaan. Het geheel wekt de indruk van een modern, door water omringd, kasteel. Voetgangers en fietsers betreden het complex via een brug. Het binnengebied is een grotendeels besloten zone met houten loopdek waar de laagbouwwoningen hun entrees hebben. Groene hagen en bomen creëren hier een intieme sfeer met lommerrijke plekjes.

De doorgaande spoorlijn en met name het naastgelegen rangeerterrein veroorzaken het nodige lawaai, vooral 's nachts. Om hier te mogen bouwen waren geluidwerende maatregelen nodig. Het bracht de ontwerpers op een even ingenieuze als onorthodoxe oplossing: een los geluidsscherm maar dan geïntegreerd in de woningen. Dit glazen scherm zit als een tweede huid om het woongebouw heen maar staat los van de thermische gevel. De grote vierkante gevelpanelen zijn ten opzichte van elkaar licht gekanteld, volgens een schijnbaar willekeurig patroon. Milos oogt daardoor als een immens kristal met geslepen facetten die een fascinerend lichtspel laten zien.

Wat ontstond als een geluidwerende maatregel met energiebesparend effect, is uitgegroeid tot een architectonische bijzonderheid.

Het ontwikkelteam


Ontwikkelteam Milos bestaat uit Studioninedots en Synchroon. In samenwerking met de gemeente Amsterdam.

 
Meld je vrijblijvend aan!

[homedna_form form_url=”https://synchroonbelangstelling.homedna.nl/” redirect_url=”/bedankt”]

Plan je reis naar Synchroon


Plan mijn reis