theme logo

Koning Willem-Alexander opent duurzaam ecosysteem in Utrecht

26 maart 2019 | Nieuws, Utrecht

Koning Willem-Alexander heeft donderdag 21 maart een nieuw, duurzaam energie- en mobiliteits ecosysteem geopend in Utrecht, ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault. Het systeem maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto’s en laadpalen waarmee de ZOE zowel kan laden als ontladen (bidirectioneel). Met deze bidirectionele technologie fungeert de Renault ZOE als een batterij op wielen die zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terug leveren aan het elektriciteitsnet.

Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die ervoor kiest om het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal te implementeren. Ten minste 145 bidirectionele oplaadpunten worden in de stad geïnstalleerd. Met projectontwikkelaars zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto’s van We Drive Solar als slimme en duurzame mobiliteit voor inwoners van de stad en regio Utrecht.

Voorafgaand aan de opening, was er een inhoudelijk programma met zogenaamde thema tafels. Collega Noor Aghina zat aan de tafel Utrecht/Smart City met twee andere projectontwikkelaars die binnenstedelijke plannen hebben waarbij een bijdrage aan de energietransitie en gezond stedelijk leven, voorop staan. Noor zat aan tafel vanuit haar rol als projectontwikkelaar die ze vervult in project Wisselspoor in Utrecht en haar kennis over de toepassing van deelmobiliteits concepten in andere projecten van Synchroon. Koning Willem-Alexander ging langs de verschillende thema tafels en stelde daar vragen met betrekking tot mobiliteit en de stad.

 

Over We Drive Solar

Het concept van We Drive Solar ecosysteem: elektrisch deelvervoer op zonnestroom, waarbij laden én ontladen een rol speelt om de pieken in het net op te vangen, levert een bijdrage aan de energietransitie van gezonde slimme steden. In Utrecht maar ook landelijk, staan vele projecten op stapel om het concept We Drive Solar in nieuwbouwprojecten uit te rollen.

We Drive Solar is een onderdeel van het EFRO project Smart Solar Charging waarbij het Utrecht Sustainability Institute van de Universiteit Utrecht een belangrijke penvoerdersrol heeft. In het EFRO project zijn 4 pilotgebieden om We Drive Solar op te schalen en onderzoek te doen naar de effecten. ElaadNL is een samenwerking van de netbeheerders gericht op slim opladen, vehicle-2-grid en de lange termijn effecten van elektrisch vervoer op de elektriciteitsnetwerken. Via netbeheerder Stedin is Elaad al in een vroeg stadium betrokken geweest bij We Drive Solar en tekende ook mee in de samenwerking met Renault in Parijs in 2016.

Eerder al gingen wij de samenwerking aan met mobiliteitsaanbieder We Drive Solar. Eind vorig jaar vierden wij de oplevering van elektrische deelauto’s in project Karspelhof in Amsterdam Zuidoost. De bewoners van Karspelhof kregen een abonnement aangeboden en kunnen daarmee profiteren van een duurzaam mobiliteitsaanbod gebaseerd op de kracht van de zon.

 

Deel dit bericht

Meld je vrijblijvend aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden
Meld je vrijblijvend aan!

Plan je reis naar Synchroon


Plan mijn reis

Close search