theme logo

Hoe gaat het nu in Wittevrouwensingel, Utrecht?

24 oktober 2016 | Nieuws, Utrecht

In de serie ’Hoe gaat het nu in?’ blikt Synchroon terug op projecten die al een aantal jaren zijn bewoond. Wat zijn de ervaringen van de bewoners en hoe functioneert het project? Brandbeeld gaat op stap en spreekt bewoners en/of gebruikers. Tevens verzorgt zij de fotografie. Elke aflevering geeft zo een bijzonder inkijkje in het reilen en zeilen van een door Synchroon ontwikkelde nieuwbouwbuurt.

Het project Wittevrouwensingel ligt op een steenworp afstand van de gemoedelijke Utrechtse binnenstad, tussen de Singel en het geheel vernieuwde Griftpark. Ooit was het gehele terrein in handen van een garagebedrijf. Nu is het een binnenstedelijke groene woonoase met niet alledaagse woningen. De tevredenheid onder de bewoners is groot en het verloop onder de bewoners is zeer klein.

Het project toont zich van z’n stedelijke kant op de hoek van de Wittevrouwensingel en de Kleinesingel. Daar staat een appartementengebouw met ondergelegen kantoorruimte ontworpen door Atelier PRO. Op het besloten groene achterterrein vormen patio- en terraswoningen een slim samenspel op een gemeenschappelijke half-ondergrondse parkeergarage. Tom en Nicole kochten in 2001 een patiowoning met één slaapkamer op de begane grond en een tweede met badkamer op de verdieping. Nicole: ’het was ons eerste echte eigen huis. We kwamen met z’n tweetjes van een appartementje uit de binnenstad en vonden het best spannend. Je weet nooit hoe de buurt is en zeker niet als het om een nieuwbouwproject gaat. Maar het bleek een schot in de roos: de buurt is echt heel prettig, veilig en sociaal. Ook is het hier heerlijk rustig en groen met het parkje voor de woningen.’

Wittevrouwen-Utrecht-SYNCHROON-Ontwikkelaars

In het hele plan is veel aandacht voor privacy, buitenruimte, groen, zicht en licht. Zo vormt de patio het lichthof in het midden van de diepe patiowoningen. ‘De lichtinval vanuit de patio naar je huis is heel fijn,’ aldus Nicole. ‘Maar de patio wordt verder eigenlijk niet gebruikt want het is er vrij gehorig. En de vlonders worden snel vies en groen. We zijn nu met enkele andere patiowoningen aan het onderzoeken of het mogelijk is om het bijvoorbeeld met glas te overkappen. Zo behoud je de lichtval maar is de ruimte beter te benutten.’ Tom vult aan: ‘iets soortgelijks zag ik bij die twee woningen aan de Kleinesingel. Daar hebben ze het dakterras op het noorden dichtgebouwd en bij de woning getrokken. Maar dat zijn wel zo’n beetje de kleine aanpassingen die er hier plaatsvinden hoor. Er is goed nagedacht over de woningen!’

Wittevrouwen-Utrecht

Haaks op de patio- en terraswoningen ligt een kort rijtje met vijf stadswoningen. Deze woningen zijn door hun breedte van maar liefst 10 meter een genot om te wonen. Omdat het licht in de woonkamer op de eerste verdieping over de volle breedte binnenkomt, is het een heel zonnig huis. Het autovrije straatje voor de stadswoningen maakt het bovendien heerlijk rustig wonen.

Even was er een moment dat Tom en Nicole getwijfeld hebben over verhuizen. Dat was toen dochter nummer twee geboren werd. Maar de rust, het groen, het centrum op de hoek en het Griftpark bijna voor de deur, heeft ze doen besluiten het slaapkamergebrek met een slim ontwerp op te lossen. Tom en Nicole zijn echt niet meer weg te denken uit hun buurtje. Nicole: ‘onze buren zeggen wel eens tegen ons: we gaan nooit verhuizen want je weet niet wat voor een mensen je dán treft!’

Wittevrouwen-Utrecht-SYNCHROON

Meld je vrijblijvend aan!

Plan je reis naar Synchroon


Plan mijn reis

Close search