theme logo

In gesprek met Bart van Breukelen, directievoorzitter Synchroon

21 augustus 2017 | In gesprek met

Bart van Breukelen, directievoorzitter Synchroon

Synchroon is een projectontwikkelaar met meer dan 75 jaar ervaring in het ontwikkelen en realiseren van woning- en winkelprojecten. Het dochterbedrijf van TBI is in 2008 ontstaan uit de fusie van Hopman Interheem Groep en Johan Matser Projectontwikkeling. Directeur Bart van Breukelen vertelt over Synchroon, zijn fascinatie voor het ontwikkelvak en zijn liefde voor de stad.

Van Breukelen werkt sinds 2007 bij Johan Matser, dat in 2008 opging in Synchroon. “Ik heb  Architectuur en Stedenbouw gestudeerd en het mooie is dat ik in dit vak, zonder zelf architect te zijn, veel projecten kan realiseren waar ik trots op ben. Als projectontwikkelaar heb je echt invloed op de gebouwde omgeving.”

In gesprek met - Bart van Breukelen - SYNCHROON

Liefde voor de stad

Synchroon is een onafhankelijke vastgoedontwikkelaar die zich inzet voor de ontwikkeling en realisatie van duurzame woon-, werk- en winkelgebieden. “Wij hebben echt een grote liefde voor het stedelijk gebied en ontwikkelen risicodragend veel projecten in de stad. Vaak gaat het om gebouwen met gemengde functies. We gaan graag complexe uitdagingen aan, omdat dat projecten zijn waar een pur sang ontwikkelaar zich mee kan onderscheiden. Wat ik geweldig vind aan dit vak is het maken van een stukje stad. Projectontwikkeling  gaat over je verdiepen in een stad, een plek begrijpen en vervolgens een concept bedenken dat waarde toevoegt aan de locatie. Het betreft dan allerlei aspecten, sociaal, maatschappelijk en economisch. Die waardeontwikkeling maakt het ook financieel interessant, hoewel dat voor ons zelden de eerste drijfveer is. Een goed idee dat inspireert is altijd ons uitgangspunt.”

Zo ontwikkelt Synchroon momenteel een bijzonder woongebied in Amsterdam: de Houthaven. “Met de gemeente Amsterdam hebben we in de Houthaven midden in de crisis het initiatief genomen om een gedeelte van het project, Blok Nul, te laten ontwikkelen door CPO’s, dit zijn collectief particulier opdrachtgevers. Hierdoor is het gebied enorm in de lift gekomen en geven we ruimte aan collectieven om daar kleinschalige projecten te ontwikkelen. Zo konden we het gebied met meer tempo ontwikkelen. De grote belangstelling voor het project en het gebied, zoals we die nu ervaren, is echt waanzinnig.”

Ook in Harderwijk laat Synchroon haar sporen na met het project Waterfront. Oude bedrijfsterreinen worden ontwikkeld tot een aantrekkelijk woon- en uitgaansgebied aan het water. Met de komst van wooneilanden en een passantenhaven wordt de stad weer teruggelegd aan het water en is Waterfront een moderne aanvulling op de oude stad.

“De menging van functies in een project is voor ons heel belangrijk, dit karakteriseert een stad. Ik vind het een mooie uitdaging om op creatieve wijze te kijken naar een locatie in de  stad en een concept te bedenken dat een gebied beter gaat functioneren,” stelt van Breukelen.

“Als projectontwikkelaar heb je echt invloed op de gebouwde omgeving.”

In gesprek met - Bart van Breukelen - SYNCHROON

Koers vooruit

Ten tijden van de crisis moest Synchroon inkrimpen van ruim honderd naar dertig werknemers. Een ferme ingreep, maar wel een die het bedrijf stabiel de crisisjaren door zou loodsen. “We hebben net als andere ontwikkelaars een moeilijke periode gehad, maar de energie die nu in ons bedrijf zit is verbluffend. Het is bijzonder om te zien wat zo’n zware periode voor positieve effecten heeft. We groeien en maken mooie en vernieuwende projecten.” Ook zijn de werkzaamheden binnen het bedrijf verschoven en ligt de focus meer op conceptontwikkeling, marketing en verkoop. “In het verleden hadden we meer techniek in huis. Dit laten we nu aan onze zusterbedrijven en andere bouwers over. Wat essentieel is voor onze business houden we in huis. Onze innovatie in projecten en diensten past goed binnen deze visie. Zo hebben we onlangs yoreM gelanceerd: een bedrijf dat dienstverlening verzorgt op het gebied van online vastgoed marketing. Het geeft ons meer inzicht in de wensen van onze klanten en we kunnen onze projecten, en die van onze opdrachtgevers, online veel beter in de markt zetten,” stelt van Breukelen.

Ondernemerschap en jong talent

Vanaf het moment dat er weer ruimte was om mensen aan te nemen is Synchroon aan de slag gegaan met jong talent. “Binnen het bedrijf vinden we ondernemerschap heel belangrijk. Onze mensen krijgen veel ruimte om zelf verantwoordelijkheid en initiatief te nemen. We dagen ze uit om het bedrijf nog interessanter te maken. Wat je ziet is dat mensen zich daardoor ontzettend goed ontwikkelen,” stelt van Breukelen. Bijzonder is dat directieleden zelf ook inhoudelijk en actief betrokken zijn bij projecten. “Dat is het leuke aan ons vak. Je bestuurt geen grote organisatie, maar bent zelf betrokken bij de realisatie van projecten. Zelf ben ik nauw betrokken bij de totstandkoming van woontorens Boston & Seattle op de Wilhelminapier in Rotterdam,” vervolgt hij.

Van Breukelen heeft grote affiniteit met de Wilhelminapier in Rotterdam. “Ik maak graag projecten waar ik ook daadwerkelijk kom, waar je familie en vrienden mee naar toe kunt nemen.” De bouw van woontorens Boston & Seattle is op dit moment in volle gang. Een bijzonder gegeven is dat de Holland-Amerika Lijn de appartementen in woontoren Seattle gaat verhuren aan hun pensioengerechtigden. Dit zijn oud-medewerkers van de HAL en hun familieleden. Ook komt de geschiedenis van HAL terug in het gebouw met sfeerbeelden in de lamellenpanelen van de gevel die verwijzen naar de haven. “Het is mooi als een gebouw verhalen vertelt. Zo is op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam een oud havengebied getransformeerd door Synchroon in samenwerking met andere bedrijven tot een stedelijk woon- en werkgebied met hergebruik van prachtige pakhuizen aan het water. Dit waterfront verbeeldt het karakter van ons bedrijf. Ja, we zijn echt trots op wat we doen,” aldus van Breukelen.

Bart van Breukelen is onlangs benoemd als voorzitter van de Neprom. Bekijk hier het interview wat hij gaf bij BNR Radio.

In gesprek met - Bart van Breukelen - SYNCHROON

Meld je vrijblijvend aan!

Plan je reis naar Synchroon


Plan mijn reis

Close search