Karspelhof – Groen en inclusief

18 juni 2019
Utrecht

Een mooie lentedag. In de rustige, brede straten wuiven hoge bomen in de wind. In één van de voortuintjes is een man aan het werk te midden van vrolijk gekleurde tulpen. Hij wijst op de drie treetjes voor de deur: ‘Net een grachtenpand!’. Je zou het niet zeggen, maar dit is hartje Bijlmer. Karspelhof: een groene oase in Amsterdam.

Op de plek waar vroeger de honingraatflats van de Bijlmer stonden, ligt nu Karspelhof. Een klimaat neutrale wijk met 150 eengezinswoningen. De wijk is onderdeel van de transformatie van de Bijlmer en voorziet in een grote behoefte, want eengezinswoningen in de stad zijn schaars. Hier kunnen gezinnen ruim en betaalbaar wonen in een groene omgeving met alle voorzieningen om de hoek. ‘Het is in veel opzichten een bijzonder project’, zegt Hans Bootsma, directeur Projectontwikkeling bij Synchroon, met gepaste trots.

Het eerste wat opvalt is dat Karspelhof naadloos aansluit op de appartementenblokken die in de crisis gerealiseerd werden. Of, zoals Hans Bootsma het zegt: ‘Het bijzondere aan de buurt is dat die uit één hand gemaakt lijkt.’ Daar is goed over nagedacht. ‘We wilden een verbinding maken met de bestaande bebouwing’, vertelt Bootsma. ‘Om eenheid te creëren hebben we gekozen voor dezelfde baksteen als die in de appartementen is gebruikt, en dezelfde stijl van hekwerken. Door Braziliaans metselwerk is een mooie, speelse overgang gemaakt tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw, waardoor het één geheel lijkt. Dat alles zorgt dat de buurt stevig verankerd is in het totaal van de stad. Tegelijkertijd wilden we ook een eigen touch aan de wijk geven. Dat hebben we gedaan door variëteit aan te brengen. Zo hebben de voordeuren verschillende typen metalen frames en varieert de natuurstenen omlijsting van de ramen in de gevel. De voortuintjes zijn omkaderd met dezelfde natuursteen als die is gebruikt voor de omlijsting van ramen en deuren. Die mix van eenheid en verscheidenheid heeft een bijzonder straatbeeld opgeleverd. Als eenheid en als ensemble is Karspelhof uniek.’ [SYN_IMAGE]

Mix koop & huur

Een andere bijzonderheid is de mix van woningen. Het gaat om 50 koopwoningen en 100 huurwoningen (waarvan 30 sociale huur) die zijn afgenomen door belegger Syntrus Achmea RE&F. Er zijn woningen van 2, 2,5 en 3 woonlagen en verschillende woningtypes, van rijtjeshuizen tot twee-onder-een kap of met een extra grote kamer. Maar aan de buitenkant zie je geen verschil. Elk huis heeft zijn eigen voortuintje en dezelfde sjieke entree: een typisch Amsterdams trappetje met een omlijsting van natuursteen. ‘Het is echt een inclusieve buurt.’ zegt Bootsma.

Het ontwerp van Geurst en Schulze Architecten blinkt uit in creativiteit. De variatie in woonlagen zorgt voor een speels straatbeeld. Overal waar je kijkt zitten bijzondere details: de trappetjes, nestkastjes in de gevel en niet te vergeten de fraaie deurbel. ‘Echt een detail dat het afmaakt’, vindt Bootsma.

Klimaatneutrale wijk

Daarnaast blinkt Karspelhof uit in duurzaamheid. De energiezuinige woningen zijn voorzien van goede isolatie, groene materialen en zonnepanelen op het dak. Zelfs de warmte uit het douchewater wordt opnieuw gebruikt. Daarmee is de wijk energieneutraal. Om de CO2-uitstoot verder te verlagen, heeft Karspelhof twee deelauto’s van We Drive Solar, waar de bewoners tegen gereduceerd tarief gebruik van kunnen maken. Dit is onderdeel van de CityDeal ‘Elektrische deelmobiliteit in Stedelijke Gebiedsontwikkeling’ waarbij overheid, steden, ontwikkelaars en beleggers hebben afgesproken om elektrische deelauto’s in woningbouwprojecten te realiseren.

Ook groen is volop aanwezig. Niet alleen in de achtertuinen of op de dakterrassen met de pergola’s, maar ook in het straatbeeld. Van het mooie buurtpark tot de voortuintjes, waar in samenwerking met Syntrus Achmea planten en bloemen in zijn gezaaid. ‘Synchroon heeft zich ten doel gesteld om in haar projecten meer aandacht te hebben voor planten en bloemen. We hebben de overtuiging dat dit de biodiversiteit helpt en het leefklimaat verbetert. Bovendien vormt het een natuurlijke waterbuffer bij hoosbuien’, aldus Bootsma.

De bomen in de straten zijn echte eyecatchers. ‘We zijn blij dat de gemeente Amsterdam ervoor heeft gekozen om ook meerjarige bomen neer te zetten, zodat de straten direct al een mooie, groene aanblik geven’, verklaart Bootsma. ‘Zo hoeven de bewoners geen jaren te wachten tot de bomen volgroeid zijn, maar hebben ze direct vanaf het begin een gevoel van thuiskomen als ze de straat inrijden.’

Samenwerking

Karspelhof is het resultaat van een uitstekende samenwerking. Bijvoorbeeld met TBI zusterbedrijf ERA Contour die de bouw voor zijn rekening heeft genomen en alles in nauw overleg met de buurt heeft gerealiseerd. ‘Er is ongelofelijk professioneel en netjes gebouwd. En ook snel. In de zomer van 2015 wonnen we de prijsvraag. Eind 2016 waren alle woningen verkocht, en nog geen twee jaar later werd de laatste woning opgeleverd. Dat was o.a. mogelijk door het gebruik van prefab casco woningen. Daarmee hebben we een stuk snelheid en gemak gerealiseerd, waardoor we meer aandacht konden besteden aan de architectuur.’

Ook op de samenwerking met de gemeente Amsterdam kijkt Bootsma met plezier terug. ‘De gemeente heeft een vaste grondprijs gehanteerd in de tender. Dat was een goede zet, want daarmee werden partijen getriggerd om met een plan te komen dat uitblonk in kwaliteit en duurzaamheid. Dat is overtuigend gelukt. Iedereen is blij met dit project. Het is echt een mooi stukje stad geworden. Deze wijk is gebouwd voor de lange termijn. Alles klopt hier. Er is sprake van prachtige architectuur, mooie en duurzame materialen en een groene uitstraling. Een plek waar iedereen zich thuis voelt. Dat zorgt ervoor dat Karspelhof heel lang zal blijven staan. Dat is de ultieme vorm van duurzaamheid.’

Waarom Merwedekanaalzone zo’n te gekke ontwikkeling is?